Mosselen uit Bruinisse: ongekende culinaire diversiteit

Mosselen uit Bruinisse: ongekende culinaire diversiteit

6 verschillende bereidingswijzen van lokale restaurants

Het Zeeuwse dorp Bruinisse laat niet alleen zien dat je de beste mosselen bij de bron eet, maar bewijst ook dat de culinaire diversiteit van mosselen geen grenzen kent. Bij zes lokale restaurants - aangesloten bij het Mosselgilde - zijn de schelpdieren vanzelfsprekend (in het seizoen) vaste prik op de menukaart. De eigenaren van deze restaurants laten hun gasten maar al te graag proeven hoe goed de mossel zich leent voor verschillende smaaksensaties en delen ook hun favoriete recepten om zelf thuis te maken. 

1. Portugese mosselen van Henny van Restaurant De Meeuw
Eigenaresse Henny komt uit een typische mosselvissersfamilie waarbij mosselen eten er met de paplepel in is gegoten. Bij Restaurant de Meeuw is dat goed terug te zien: van mosselkroketten en gebakken mosselen tot gekookte mosselen bereid op verschillende wijzen. Dat maakte het dan ook extra lastig om een favoriet recept uit te kiezen, maar voor Henny staan uiteindelijk toch de Portugese mosselen op nummer 1!

Henny: ’’De combinatie van mosselen met chorizo zorgt voor een verrassende smaak. En dat vinden onze gasten ook. Wekelijks krijgen we de vraag of we het recept willen delen, zodat ze de mosselen zelf thuis ook eens op deze manier kunnen bereiden. Mooi compliment, toch?’’

2. Gewokte mosselen in venkelbouillon van Niels van BRU 17
Zeg je BRU 17, dan zeg je vis! Of beter gezegd: vis uit de buurt. BRU 17 is een restaurant dat volledig gespecialiseerd is in vis, schaal- en schelpdieren uit de regio. Waar je eigenaar Niels voor wakker kan maken? Gewokte mosselen in venkelbouillon! Een verrassend, puur gerecht met verse venkel, venkelgroen, sjalotjes én natuurlijk de allerbeste mosselen uit Bruinisse! En een goede portie mosselen is als het aan Niels ligt niet compleet zonder een lekkere wijn.

Niels: ’’Bij dit gerecht komt de mosselwijn 2020 uitstekend tot zijn recht. De ‘Nebla Verdejo’ is een jonge, frisse en fruitige wijn uit het Spaanse Castilla y León.’’

3. Kerriemosselen van Margot van Restaurant Grevelingen
Lekker eten is belangrijk, maar het oog wil ook wat. En daar staat Restaurant Grevelingen ook om bekend: dit is het adres in Bruinisse voor het mooiste uitzicht. Kijk uit over de Oosterschelde, het strand en de hangcultuurmosselen en lik je vingers af bij een overheerlijke portie mosselen of een van de andere visgerechten. De favoriet van eigenaresse Margot staat (helaas) nog niet op de kaart: kerriemosselen. Maar wat niet is, kan nog komen!

Margot: “Deze bereiding kwam tijdens een mosselproeverij bij al mijn gasten als beste uit de bus.’’

4. Pasta met mosselen, kokkels en zeekraal van Marco van Brasserie Sailor’s Inn
Met een uitzicht op een van de mooiste jachthavens van Nederland is het niet gek dat je bij het eten van de internationale gerechten van Brasserie Sailor’s Inn bijna een vakantiegevoel krijgt. En ben je niet alleen fan van mosselen, maar ook van al het andere lekkers uit de zee? Dan is het favoriete mosselrecept van chef-kok Marco echt iets voor jou. Dit is namelijk een heerlijke pasta met mosselen, kokkels en zeekraal.

Marco: ’’Dit gerecht heb ik samen met mijn vrouw gegeten aan de Toscaanse kust, in de zon en met een lekkere Franse Viognier. Hét recept voor het ultieme vakantiegevoel.’’

5. Fregola met mosselen en escabeche van Nando van Brasserie De Cleenne Mossel
De Cleenne Mossel is de culinaire parel van Bruinisse waar je verrassende smaken kunt verwachten. En chef-kok Nando zou Nando niet zijn om ook een verrassend mosselgerecht als grote favoriet te hebben. Fregola met mosselen en escabeche om precies te zijn. Gaat er nog geen lampje bij je branden? Maakt niet uit, Nando maakte een toegankelijk recept zodat iedereen dit waanzigge gerecht op tafel kan toveren.

Nando: ’’Onze tip? Serveer dit gerecht met wat geroosterd zuurdesembrood. Succes gegarandeerd.’’

6. Mosselen op traditionele wijze van Stoffel van Restaurant Storm
Hoewel al deze spannende bereidingswijzen de smaakpapillen triggeren voor een nieuwe culinaire ontdekkingsreis, moet de smaak van mosselen bereid op traditionele wijze uiteraard niet onderschat worden. Zonder na te denken is dit dan ook het favoriete recept van Stoffel van Restaurant Storm. Hij gebruikt een recept wat in zijn familie van generatie op generatie al 125 jaar lang is doorgegeven en hij al sinds 1982 in het familierestaurant gebruikt. Zoveel vakmanschap, dat proef je terug!

Stoffel: “Dit is de wijze die ik van mijn ouders heb meegekregen. Met deze bereiding versterk je de smaak van de mosselen en is er geen overheersing van andere smaken. Je proeft zo de echte, pure mossel het allerbest!’’

Kortom: wie het Mosseldorp Bruinisse bezoekt, is ervan verzekerd in ieder restaurant de lekkerste mosselen voorgeschoteld te krijgen in traditionele en spannende smaakcombinaties. Maar ook als je zelf de mosselen bij de bron haalt en thuis aan de slag gaat, ben je ervan verzekerd dat je zult genieten. Niet alleen van de uitmuntende smaak van de mosselen, maar ook van de lokale favoriete recepten. Hiermee bewijst Bruinisse dat de culinaire diversiteit van mosselen onbegrensd is.  

Geschiedenis van Bruinisse en over het Mosselgilde
Al sinds de 15e eeuw is het de mosselindustrie waar het in Bruinisse om draait. De ligging aan de Oosterschelde en de Grevelingen, het getij, de geulen en het ondiepe water zijn uitermate geschikt voor de kweek van mosselen. Als het aan het Mosselgilde ligt moet Bruinisse dus ook beter op de kaart gezet worden als ‘Mosseldorp’. Het Mosselgilde is een vrijwillig samenwerkingsverband van zes lokale restaurants waarbij de mossel - en met name de kwaliteit ervan - centraal staat. 


Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Dit persbericht is verstuurd door Zapper PR, in samenwerking met het Mosselgilde.

Voor vragen of meer informatie kan je contact opnemen met Bianca van der Ham. Contactgegevens zijn hieronder te vinden. 

Beeldmateriaal is te downloaden via het persportaal

Meer informatie over de restaurants vind je op de websites: 

Het Mosselgilde Bruinisse is in 2016 opgericht. Dit is een uniek samenwerkingsverband tussen een zestal restaurants in Bruinisse met als doel om het dorp meer en beter op de kaart te zetten als Mosseldorp. Leidend is de kwaliteit van de mosselen die in alle restaurants geserveerd wordt. Dat moeten de beste mosselen zijn. Verder heeft het Mosselgilde als missie om het Mosseldorp Bruinisse door middel van promotie de aandacht te geven die ze verdient. Meer informatie: www.mosseldorp.nl

Bianca van der Ham
Bianca van der Ham Communicatie & PR, Mosseldorp

 

Persberichten
Over Mosseldorp Bruinisse | Mosselgilde

De mossel is onlosmakelijk met Bruinisse verbonden. Van oudsher is de mosselkweek voor de lokale bevolking een van de belangrijkste bronnen van inkomsten geweest. Het dorp draagt deze geschiedenis nog steeds uit; Bruinisse beschikt nog over een grote actieve mosselvloot. Mosselen eten doe je bij de bron, in Bruinisse!